söndag 29 januari 2012

Cancuns (Mexiko) djurliv - del III (stora fåglar)

För många år sedan fick vi berättat följande från några som varit på safari i Kenya. Deras guide hade tydligen inte varit den bäste kunskapsöverföraren precis. När de var ute och körde jeep och letade efter djur och hittade någon fågel så pekade givetvis turistgruppen på fågeln och undrade vad det var för fågel. Svaret blev "bird". Så såg den en annan större fågel, pekade och frågade. Svaret blev "big bird". Sedan gav gruppen upp!

Men så illa hoppas jag inte detta blogginlägg ska vara! De fåglar jag inte själv vetat var det var eller fått hjälp på plats i Mexiko, har jag fått hjälp av via en facebookgrupp för oss Bio-Geologer. Vilket jag är väldigt tacksam över. (Tänk vad facebook kan vara bra!)
Brun pelikan
Vad man ser överallt är pelikaner. De verkar helt ha anpassat sig till turisterna för de dyker på fisk mellan simmande människor. De patrullerar strandkanten på låg höjd, till synes helt oberörda av alla solande och badande människor - och rätt som det är.....störtdyker de ner och ligger sedan i vågorna (några meter från någon badande tvåbening) och mumsar i sig fisken - innan de makligt tar till väders igen.

Här ligger dotter och make och njuter av naturen "passing by"!
Isla Mujeres var vi inne på ett ställe som hette Pirata Mundaca (blogginlägg kommer!) Där fanns ett stort vattenområde. Där hittade vi den trefärgade hägern.
Trefärgad häger
Mitt bland husen, vid strandkanten, hittade vi denna häger när vi gick över bron från fastlandet ut på det som heter Riviera Maya.
Silkeshäger ?
Skarven satt på en påle i lagunen utanför hotell Clipper Club (där krokodilen låg).
Skarv - svårt att avgöra exakt vilken
På promenad på Blvd Kukulcan (den stora vägen som går genom hela Riviera Maya) svävade denna gam över oss - på jakt efter någon utsvulten turist kanske!
Kalkongam
Denna gam såg vi svävandes över markerna när vi varit och tittat på Chichen Itza.
Korpgam?
Vill man se Fregattfåglar ska man ta sig till Isla Contoy. Där kan himlen vara svartprickig av flygande fåglar.
Det är fregattfåglar - inte smuts på kameralinsen!
När vi var där regnade det, vilket innebar att massor av fåglar satt uppflugna på de högsta grenarna i träden - för att bli så blöta som möjligt. För att bli av med ohyra - som guiden sa. (Kan det stämma?)
Praktfregattfågel - trädet var fullt
En del hade fortfarande lite rött kvar i fjäderdräkten - även fast parningssäsongen egentligen var över.
Hona
Fast egentligen behövde man bara böja på sin nacke och blicka uppåt vart man än gick.
Fåglarna svepte över de enorma hotellkomplexen hela tiden.
Flygande Fregattfågel
Men hallå - vi kan ju inte bara nämna de ovanliga fåglarna! Även tärnorna måste nämnas - för de finns överallt! Folk matar dom på stränderna och de slåss om matrester som lämnats kvar. Och de är vackra!

Kents tärna?
Och givetvis finns det massor av mer arter att titta på - för den som letar lite mer och är specifikt intresserad av fågellivet i Cancun. Detta är vad vi såg utan att egentligen ens anstränga oss, vilket vittnar om den fantastiska rikedom här finns!

Brun pelikan - Brown Pelican - Pelecanus occidentalis
Trefärgad häger - Tricolored Heron - Egretta tricolor (identifierad först av Monica Thelin på FB)
Silkeshäger - Little Egret - Egretta garzetta
Skarv - Cormorant - Phalacrocoracidae
Kalkongam - Turkey vulture - Cathartes aura
Korpgam - Black Vulture - Coragyps atratus
Praktfregattfågel - Magnificent Frigatebird - Fregata magnificens
Kents tärna - Sandwich Tern - Thalasseus sandvicensis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar