söndag 5 februari 2012

Cancuns (Mexiko) djurliv - del IV (små och stora vattendjur)

Ja, vad ser man mest när man snorklar eller dyker? Jo, fiskar, fiskar och åter fiskar. I olika storlekar, färger och former. Det är svårt att undvika att se fiskar i vattnet....


Skall nämnas att vi såg Barracuda vid flera tillfällen när vi snorklade! De är mäktigt stora. Samt muräna. Men, i avsaknad av vattenkamera får jag nöja mig med mina mentala bilder....

Men rockor finns. Vi såg på flera ställen och de påstods vara Amerikansk stingrocka. Den på bilden ovan var halvtam så till vida att den alltid kom in till stranden och "hälsade på". Det gick till och med att klappa den. Den gled makligt förbi och verkade inte bekommas av ett gäng nyfikna tvåbeningar i vattnet.

Detta hände på den lilla ön Isla Contoy. Ön anses vara den viktigaste boplatsen för sjöfåglar i hela Mexikanska karibien. Skyddad av den mexikanska regeringen sedan 1961 och förklarad som nationalpark 1998 har ön runt 150 migrerande och bofasta fågelarter. Mer om dessa fåglar i det förra blogginlägget.

Dolksvans
I lagunen (återigen vid Clipper Club hotell) såg vi Dolksvans - ett häftigt urtidsdjur. Den kallas ibland för Hästskokrabba eller Kungskrabba. Den har utvecklats mycket lite under flera hundra miljoner år - som ett levande fossil alltså!
Intressant varelse! Hjälp behövs för identifiering!
Ja, vattnet innehöll många spännande former - jag behöver hjälp med att artbestämma en del! Kommentera om du vet! TACK!
Ännu några spännande djur/växter - anemoner?
Krabba - men ärligt talat ser den lite död ut!
Småfisk - kryllar av dom vid bryggorna.

Barracuda - Sphyraena
Amerikansk stingrocka - Southern stingray - Dasyatis americana)
Dolksvans - Atlantic horseshoe crab - Limulus polyphemus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar