Jag är inte rasist. Jag tycker inte illa om utlänningar. Jag vill inte dra alla över en kam. Men gudarna ska veta att det inte alltid är så lätt att vara fördomsfri och tolerant!
Jag tänker på gymnasiemässan som jag bevistade idag tillsammans med make och dotter. En mässa som varar i två skoldagar och en helgdag. Hmmm, bara det ett intressant fenomen tycker jag - alla föräldrar kan inte ta ledigt för att gå med sin tonåring på vardagar och alla Stockholms 15-åringar med föräldrar kan väl knappast rymmas på Älvsjömässan på lördagen?
Men väl på mässan så fick jag några saker klart för mig. Många skolor bussar sina niondeklassare till mässan. Det är tvingande och man åker antagligen med en lärare eller två. Vad gör de elever som inte är intresserade av att gå vidare till gymnasiestudier då? Stannar kvar på skolan och pluggar snällt - eller hänger med till mässan (jippeeee, vi fick en ledig dag!!). Väl på mässan, är dessa ungdomar intresserade av att gå runt och prata med de olika gymnasieskolorna som fanns representerade eller.....
Och därmed tillbaka till inledningsfraserna. På mässan går alltså en heterogen blandning människor och botaniserar bland alla montrar med olika gymnasieskolor som visar upp sin verksamhet. (En mycket proffsig och organiserad mässa för övrigt.) Blandningen består av seriösa ungdomar som går i små grupper (2-3 stycken), seriösa ungdomar som går med sina föräldrar samt större gäng som bara verkade ha ett syfte - att bråka och störa så mycket som möjligt! Det var många gäng som gapande och skrikande drog fram. Vid en monter där man delade ut vantar (av någon anledning) så tog de sig fram och rev ut lådor och slet ut nävvis med vantar - det uppstod till och med handgemäng med skolrepresentanterna som stod där och försökte stoppa dom! Fysiskt handgemäng på en gymnasiemässa över enkla vantar! Vad ÄR det för ungdomar?? Jo, och nu kommer då det tragiska: alla gäng jag såg (och hörde) var unga killar av utländsk härkomst (majoritet riktigt mörka) som bröt på svenska. På en mässa som var riktad till dom för att försöka hjälpa dom att göra ett bra gymnasieval. Ett gymnasieval som är tänkt att antingen leda till jobb eller högre studier. Men allt dessa ungdomar verkade vara intresserade av, var att förstöra för de andra ungdomarna som var där. TRAGISKT!
Annars då? Tja, jag avundas inte årets nior som ska söka in till gymnasiet nästa år. Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar fördelade på 12 yrkesprogram och 6 högskoleprogram. I dessa finns gymnasiegemensamma ämnen för den linjen samt linjens karaktärsämnen. Så tillkommer programfördjupningarna och de individuella valen.... Vad pratar vi om? Hundratals olika kurser totalt? Tusentals?
Men det pikanta i kråksången är att de olika gymnasieskolorna kan ha egna specialiseringar på de individuella valen. Alltså, bara för att man vill plugga på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Natur (kallas för Natur Natur...) så är inte alla likadana vid alla gymnasieskolor! Detta måste man kolla upp på varje enskilt gymnasium för att få information om! Och då ska man komma ihåg att de flesta gymnasieskolor inte har fastställt de individuella valen ännu..... De väntar bland annat på att Högskola & Universitet ska bestämma vad de nya kraven är för många utbildningar - för mitt i alltihopa håller de på att revidera sina utbildningar - som tydligen ska vara helt klart 2014.
Så, kontentan är att våra 15-åringar ska utifrån alla dessa program, inriktningar, linjer, kurser, val, mm bestämma sig för VAD de ska plugga. Så måste de gå igenom alla någorlunda närliggande gymnasieskolor för att se vilka som erbjuder de exakta kurser de vill ha, men samtidigt kan de inte lita på att gymnasieskolan verkligen kommer att erbjuda alla individuella valen - om inget intresse finns blir ju ingen kurs! PLUS att de ska ta hänsyn till att det kan tillkomma intressanta individuella val när Högskola & Universitet bestämt sig....
Och ingen instans fanns som hade en sammanfattning av exakt vilka individuella val som fanns på vilka skolor utan det fick man snällt gå från den ena montern till den andra och fråga....
Helt klart är att få ungdomar väljer enligt fördjupningskurserna (alltså programfördjupningarna och de individuella valen). Det förstod vi då dottern frågade och många stod frågande.... Här pratar man om hur trevlig skolan var, hur bra lärarna var, hur stor matsal de hade - och vegetariskt mat och allt! Är det på dessa parametrar våra ungdomar ska välja sin gymnasieutbildning?
Så, först en information på skolan, sedan ett antal timmar på gymnasiemässan, sedan hem och läsa broschyrer och kolla upp på skolornas hemsidor och sedan åka på deras öppethus och kanske även att en del ungdomar väljer att vara med på en så kallad studiedag på något/några utvalda gymnasium... puh, ett heltidsjobb bara detta. Plus att ungdomarna ska plugga för att få bra betyg så att de över huvud taget kommer in på den gymnasieskola de vill...
Slutsats - vilka enormt höga krav vi ställer på våra 15-åringar! Val är alltid bra - men det får kanske vara någon måtta på valfriheten! Jag förstår att många ungdomar känner sig stressade av allt detta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar