måndag 3 oktober 2016

"Man ska lämna in sina aktivitetsrapporter, besöka Platsbanken, helga arbetslinjen."

På Bokmässan i Göteborg råkade jag av en slump bara passera en ung tjej som läste högt ur lite olika böcker. Så började hon läsa denna egenskrivna text som jag bara måste återge här.

Man ska lämna in sina aktivitetsrapporter, besöka Platsbanken, helga arbetslinjen. För man ska uppfylla kravprofilen, vara positiv, lojal, pålitlig och ha ett brinnande intresse för att arbeta under stress. Man ska flexa för vikariepoolen, bemanna företagen, springa på vikariaten

Man ska hålla telefonen nära, svara när det ringer kl 05.30 söndag morgon, aldrig tacka nej till jobb. Man ska vilja vara en del av ett kreativt team, vara ambitiös med ett öga för de små detaljerna. Man ska ha en positiv läggning, vara stresstålig, tåla stress och van vid att jobba i högt tempo.
Klockan ska vara 06.03 och man ska känna sig mycket trött. Men man ska låta glad över att bli väckt, alltid vara redo att ge sig av med mottot ”Yes I Can” pumpande i blodet. Det ska vara november och man ska höra stämpelklockans tickande, sänka sina förväntningar, vara tacksam och hungrig på att jobba. Arbetslösheten ska jaga en, fattigdomen tynga en och utförsäkringarna skrämma en.

Man ska vara ung och pigg med sex års universitetsstudier och tio års erfarenhet av arbete i kök, hotell, städ, vård, skola, omsorg, industri, service och ensamarbete. Plus om man talar kinesiska, är flytande i hindi och skriver perfekt spanska! Kunskaper i självförnekelse ett plus! Ytterligare erfarenhet inom flexibilitet är meriterande.

Klockan ska vara 06.27 och man ska böja sig för följesedlarna, jobba för tre, få betalt för en, känna sig som ingen. Man ska ha rätt efternamn, rätt hudfärg, får gärna bryta på skånska men inte på arabiska. Observera att urval och intervjuer sker helt utifrån etablerade fördomar och att tjänsten är provjobb utan betalt. Det ska bli december och man ska vara en lagarbetande problemlösare som med glädje tar skit i varje kundmöte.

Man ska kunna passa tider och med kort varsel ställa in sitt liv, förneka sina vänner, fixa barnvakt och vara på plats med en imponerande förmåga att hantera maktlöshet.

Klockan ska vara 07.10 och man ska överleva hösten, lyckas pressa fram sitt stumma serviceleende ända in i februari. Man ska tycka att mörkret är mysigt, lyhört välja glädjen och ligga vaken och vänta på nästa jobbsamtal men man ska aldrig aldrig vänja sig.


Man ska göra uppror.
- Jenny Wrangborg

Texten ingår i den nysläppta antologin EFTER OSS som ges ut av Föreningen Arbetarskrivare.
Boken kan beställas här.

Personligen tycker jag inte detta är varken en politisk fråga eller en klassfråga utan detta är något som de flesta arbetslösa i Sverige idag kan skriva under på... både de med och de utan utbildning...

I texten tycker jag även man kan läsa ut några av pusselbitarna till varför människor blir utbrända...

Eller vad säger ni alla arbetslösa och sjukskrivna där ute?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar