torsdag 1 december 2011

Sorteringstrenden ökar


Hmmm, är det så här det kommer att se ut på sikt på våra gator? En ändlös rad av sorteringstunnor i olika storlekar och färger.

Tanken är god med sortering - väldigt god. Men det uppstår lite sideffekter som jag undrar om någon har funderat lite djupare på. Det första är: var ska alla dessa kärl stå? De kan ju knappast stå permanent på trottoaren i alla fall. Det skulle varken grannar, posten eller gående acceptera. De står helt enkelt i vägen och dessutom är de kanske inte så vackra att titta på.
Jaha, på tomtgränsen då så att postbilen och de gående kommer förbi? Nja, det ovackra försvinner ju inte med detta. Att ha ett kärl vid tomtgränsen, det tycks vara tradition och accepterat. Traditionellt då den gamla trävarianten där sopgubbarna (ja, det är oftast gubbar - eller i alla fall unga killar) öppnar framsidan och tar ut en svart soppåse. Dessa har man nu börjat skrota och ersätta med de gröna plastkärlen. Kärlen är lättare att hantera för sopkillarna. Men i stället har vi husägare fått lite merarbete då vi måste se till att hålla dem någorlunda fräscha på insidan! Det är slut med att slänga kladdiga kolapapper eller kletigt glasspapper direkt i tunnan - nu bör allt vara förpackat i plastpåsar för att inte kladda ner kärlet.

Så tillbaka till frågan - var ställer man alla kärl? Det finns ju bara tomten kvar och dessutom på ett undanskymt ställe så att omgivningen slipper se för mycket av den lokala sopstationen. Har man en stor tomt kanske detta inte är något problem. Man avdelar en del av tomten till sopstation, planterar buskar runt omkring och kanske lite doftande blommor för att dölja viss sopstank.
Men hur gör man om man har en liten tomt då? Eller en tomt som mest består av berghällar eller sluttningar? Inte det lättaste då att härbärgera en handfull kärl.

Och var ska dessa kärl placeras i relation till trottoaren? Ställer man dem långt in på tomten eller på baksidan eller annan plats med många meter till trottoaren, då uppstår andra problem.
För dagen kommer när kärlet ska tömmas. Och då måste man rulla ut det på trottoaren (helst kvällen innan om de kommer tidigt och tömmer). Kanske inte det lättaste med ett fullt trädgårdskärl som väger åtskilliga, åtskilliga kilo. Kanske mer än man själv till och med!

Och då måste ju kärlet stå på gatan ett visst antal timmar (dagar om inte hämtningen fungerar som den ska - vilket händer titt som tätt)

Och när det är vinter och eventuellt en massa snö. Hur hanterar man det? Kärlet kanske till och med är helt insnöat. Inte nog med att man ska skotta fram bilen och en gång från ytterdörren till trottoaren- nu måste man även skotta fram kärlen. Kanske till och med anlägga gång fram till kärlen. För att dra ett fullt kärl över en massa snö - det blir tungt det!

Och är man extra miljövänlig så komposterar man också. Helst då en varmkompost (som tar animalisk avfall). Men hur miljövänlig man än är så måste man göra ett avbrott i komposterandet under vintern. Allt är ju fruset och det är inte så mycket aktivitet att man kan fortsätta att fylla på.
Så kommer vi till den övriga miljösorteringen (glas, metall, papp, etc) som först samlas på hög inomhus för att sedan transporteras till miljöstationen (oftast kanske med hjälp av bilen).

Men tillbaka till den lokala miljösorteringen på tomten... Om bara en eller ett fåtal hushåll per gata miljösorterar, hur miljömässigt är det då för en stor tung bil att åka in på denna gata? Tål att funderas på.

Och ska jag utgå från vårt hushåll, inser man snabbt att det kärl som får minst sopor - det är det gröna - det som bränns! Alltså det kärl som flest hushåll har kvar. Däri får bara hamna sopor som inte miljösorteras, komposteras eller röts till biogas. Och det är ungefär bara blöjor, kattsand och dammsugarpåsar!

Så, varför har bara en handfull villor i området alla dessa kärl? (På vår gata med 12 radhushushåll är det bara vi.) Är det för att ägarna inte har klurat ut svaren på alla frågor ovan? För inte är det väl så illa att ägarna är för lata för att ens vilja sortera på detta sätt? Det vill man ju inte tro!
Frågan är vad kommunen har för målsättning och framförallt vilka tankar de har om kärlsituationen!

Beskrivning av kärlen:
Trädgårdsavfall - töms varannan vecka mellan april och november (hos oss är den oftast full)
Pappersretur - töms en gång i månaden (vi måste komplettera och slänga i miljöstationer också)
Sopor som bränns - töms en gång i månaden (hos oss blir den inte ens halvfylld på denna tid!)
Sopor som blir biogas - töms varannan vecka (hos oss är den nästan full varje gång!)
Varmkompost - tömmer jag varje vår och tar ur den jord som bildats - resten läggs tillbaka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar