måndag 24 oktober 2011

Vem är jag!

Jag och Nicky (Korad SUCH Zoroniques Chronic Flash). Som jag tävlade med i Lydnads klass III, Högre Spår samt Lägre Sök.
Här kommer en presentation av mig och mina hundkunskaper (och övriga kunskaper!) för att ni intresserade ska veta vem jag är!
Första hunden
Airedaleterrierhanen Lufsen, född 1977, kom in i mitt liv när jag var 18 år. Jag ställde ut honom (två cert om jag inte missminner mig) samt gick en massa kurser på Lidingö BK. Testade både spår och sök - men icke sa nicke. Han var inte ett dugg intresserad. Hade kanske passat som Skyddshund för han hade vakten i sig och på Hundskolan i Sollefteå (1981) blev jag faktiskt rekommenderad att testa skydds med honom men hur det var blev det aldrig av. Tävlade lydnadsklass I ett par gånger med inte så imponerande resultat. (Fick en 0:a på tandvisningen för att Luffe inte viftade på svansen åt domaren; annars tillät han att domaren tittade på hans gaddar, men domaren ville att en terrier skulle vara mer hälsningsvillig....

Andra hunden
Groenendalehanen Nicky, född 1986. Med honom kunde jag äntligen börja träna och tävla. Jag blev aktiv i Danderyd-Täby BK inom allt (instruktör, tävlingsledare, styrelse, redaktion, etc). Höll på i många år och DTBK var mitt andra hem. Satt även som kassör i Stockholmsdistriktet i några år. Blev tillfrågad om att ta ekonomtjänsten på Förbundsklansliet 1997 (tror jag det var!) men vi skulle flytta till Japan precis då. Var ekonomiansvarig på SM för Tjänstehundar (1995?) då Ralf Falkeland var huvuansvarig. Nicky försökte jag få godkänd Räddningshund men det brann i knutarna - på provet var jag supernervös (vilket jag egentligen aldrig varit på tävlingar!) så jag missade att Nicky markerade en figurant - och därmed kuggades vi. "Såg du inte att han markerade för fullt?" undrade domaren! Sedan fyllde Nicky 5 år och efter det fick man inte gå upp längre. Nicky var då en av ett fåtal Groenendaels som var Korade och hade utställningstitel (han var SUCH)! Han blev far till en kull valpar.

Tredje hunden
Riesenschnauzerhanen Arro, född 1991 (måste kollas!). En underbar men lat kille. Han var snygg men han stod som en potatissäck i ringen så det blev inte så bra bedömning... Jag försökte få Arro som godkänd Bevakningshund men natten innan provdagen hade det snöat och han var svag på vindmarkeringarna. Redan då kände jag att något inte var rätt med Arro då han inte verkade må så bra. Så i stället för att hårdträna och gå upp igen tre veckor senare så bröt jag och fick Arro "genomgången" av veterinär. Sedan blev det aldrig av att jag hann ta upp träningen igen innan jag fick avliva honom vid 5 års ålder.

Fjärde hunden
Släthåriga Foxterriertiken Tussa, född 1998. Med en dotter på två år och med hela min fritid inom hundvärlden, ville jag nu ta ett litet avbrott och skaffade mig en "knähund". Med Tussa har jag inte gjort någonting annat än att få den nödvändiga lydnaden på henne. Dvs hon är alltid lös, jagar inte och kommer på inkallning. Alla som har terriers vet vilken bedrift DET är! Hon fick tyvärr ståndöron så trots att hon är supersnygg enligt experter så skulle hon aldrig kunna hävda sig i en ring med sina parabolantenner... Men hon är en underbar familjehund (i dag 13½ år) som visat folk att små terriers faktiskt inte måste skälla konstant och bita allt och alla....

Etolog
Jag är biolog i botten med etologi som inriktning. Har forskarkompetens på hund. Gjorde mitt examensarbete (Parental Investment på tamhund) med Erik Wilsom som handledare, uppe på Statens Hundskola våren/sommaren 1981. Det var på den tiden som det fortfarande inte var OK att studera tamdjur.... Mitt förslag att studera hundar mottogs inte positivt på etologiska institutionen - det skulle vara fåglar eller rävar eller annat vilt! Men jag stod på mig och fick dagen innan jag skulle bila upp till Sollefteå, Thommy Radesäters (tveksamma) godkännande. Att jämföras med idag då studier på hundar anses fullkomligt rumsrent och sker inom Stockholms Universitets ramar! Men vi var några få på 70-talet som jobbade i motvind - kan kanske behöva påmionnas om ibland.

Instruktör
Jag har hållit några kurser på DTBK. Allt ifrån Valpkurs till Fortsättningskurs till Unghundskurs till allt vad de nu hette! Kul och lärorikt.

Tävlingsledare
Framförallt tyckte jag om att vara det på de högre lydnadsklasserna! Man lärde sig så mycket av att titta på andra ekipage och lyssna på domarens kommentarer.

Styrelseledamot
Ja är svaret! Jag har inte gjort annat än suttit i olika styrelser sedan 80-talet. Främst som Kassör, ekonom som jag är. Men egentligen alla poster utom Ordförande tror jag - den har jag lite värjt mig emot. Skönt att ha någon annan att skylla på i slutändan!

Kursare
Ja, det är vi väl allihopa! Vi går på en massa kurser för att lära oss mer. Sökkurs, spårläger, seminarium av olika slag, med mera, med mera. Och det har jag gjort en hel del av!

Diplomerad Hundfysioterapeut
1991 fick jag mitt diplom från Naturmedicinsk Hälsocenter. Lärare var bland annat veterinär Freddy Wegelius på Blå Stjärnans djursjukhus i Borås. Vi var den absolut första kullen som utexaminerades i Sverige. Massage och Stretching för hund var helt nya begrepp inom hundvärlden och man skrattade åt oss. Allt ifrån bruksfolk till veterinärer. Vi kämpade, igen i motvind, mot ett starkt motstånd. Återigen att jämföras med idag när varje seriös hundmänniska både masserar och streetchar sin hund! Och alla djursjukhus självklart har en tread mill eller bassäng att träna hundar i! Jag vill tänka att vi banade väg för de som kom efter oss...

Författare
Vi var tre stockholmare som tog fram "Massage för Hund" och "Stretching för Hund" - två kompenier. Plus en video som behandlade både och. Plus två planscher, en med massageövningar och en med stretchingövningar. Det här var 1996! Dessa sålde vi över hela Skandinavien i många år. Idag finns massor av böcker på marknaden om främst massage men även stretching. Men vi var först!
Jag har flera alster hemma i datorn - en dag så....
Plus att jag hoppas på några andra projekt tillsammans med andra människor....

Civilekonom
Som detta har jag arbetat i dryga 20 år. Examensarbetet på utbildningen gjorde jag och en kompis på Svenska Kennelklubben! Den hette "(H)undersökning" fyndigt nog och var just en undersökning ut till ett antal nyblivna hundägare om varför de köpt hund, varför den rasen, med mera. Tror aldrig SKK publicerade något om resultatet i HundSport.

Journalist
I tre terminer har jag läst journalistik, framför allt på Poppius Journalistskola. Jag ville förbättra och fördjupa mina skrivarkunskaper.

Bloggare
Jag har startat och stängt några stycken, men har nu två aktiva som jag planerar att behålla ett tag!

Fotograf
Får man kalla sig så? Jag har alltid tyckt om att fota och är inne på min fjärde Canon systemkamera. Har gått två kurser som Canon arrangerat, med duktiga Emelie Olsson som lärare (www.emelieohlsson.se).

Hemsida
Öppnas inom kort där jag framförallt vill lägga ut mina fotografier. Jag älskar att fota djur och natur.

Kattägare
Får inte glömma mitt kattliv! Har haft katt sedan jag var 12 år. Först Kurran, sedan Pyret och sedan Tiger - alla tre "vanliga" bonnakatter. Sedan har det blivit raskatt för mig. Helig Birma. Har ägt Cebbe, Giaconda (fick omplaceras på grund av slagsmål med övriga), Flutten (kvävdes vid 1½ års ålder), Isetta samt Onyxia.
Cebbe (10 år), Isetta (4 år) samt Onyxia (2 år) - alla kastrater - bor här hemma.

Uppfödare
Jag har fött upp tre kullar med Birma här hemma. Mycket glädje men även en del dramatik!

Utsällning
Med katter tävlar man inte precis i bruks men man kan ställa ut - vilket jag har gjort! Har högt meriterade katter men i dagsläget ligger all utställning på is.

Hästägare
Som tonåring ägde jag faktiskt en häst i några år under min högstadie- och gymnasietid. Rider idag sporadiskt och då helst på Islänningar!

Fiskar, vandrande pinnar och annat smått och gott
Har jag också haft i mina dagar. Ett akvarium finns fortfarande hemma men det är bara algfiskar kvar - plus guldfisken som lever i dammen utomhus på sommaren.

Har jag missat något? Då får jag återkomma!

2 kommentarer:

  1. Kul att du skriver lite om dig själv med. Lite historik på dig skadar ju inte utan nu vet man vilka bra kunskaper du har. ;-)
    Hälsningar Katja och grabb ligan.

    SvaraRadera
  2. Precis! Så kan jag hänvisa hit när någon frågar "Vem är du EGENTLIGEN?"! :-)

    SvaraRadera