tisdag 24 augusti 2010

Komposten "måste" flyttas!

Min kära kompost håller jag fortfarande på att "experimentera" med - tydligen!
Både vad gäller dess placering på tomten och vad gäller vad jag lägger ner i den.
Jag började med att ställa den mot carporten bredvid vinbärsbuskarna. Men det är kvällssol där - så jag fick en tanke ett år med att försöka ha en liten sittgrupp där i stället. Och flyttade komposten till ett hörn på framsidan. Det är bökigt att flytta en kompost kan jag säga, i alla fall om det även innebär att tömma den och återfylla en del.
Men, men. Placeringen blev helt fel. Från köksfönstret satt vi och tittade ut på komposten varje dag - nä, det tröttnade jag snabbt på och komposten flyttades tillbaka till samma plats bakom carporten.
Men så får jag presentcheckar på ZETA (Kungens Kurva utanför Stockholm) i födelsedagspresent och vill då köpa något lite speciellt. Har alltid älskat Magnolia och när grannen "vågade" sig på att köpa och plantera en på sin baksida - så kände jag att "vågar han - då vågar jag också"! Men, var skulle jag ställa den då, i trädgården? Jag lånade en bok på biblioteket om Magnolior och läste även massor på internet. Var kunde jag uppfylla en Magnolias krav i trädgården? Bra dränering, inte för stark vårsol, vindskyddat läge, inte för tung lerjord, mm, mm, mm. Hmm, det var inte så lätt.
Den bästa - om än dock inte ideala - platsen visade sig vara, just det, precis där komposten återigen stod! Hur jag än tänkte och planerade och fnulade och gick omkring i trädgården - så kom jag hela tiden tillbaka till att just exakt DEN platsen var den bästa.
Så, jag flyttade komposten IGEN. Jag hade nu tömt den och både behållit en del samt börjat fylla på nytt. Och det betyder att det inte är så trevligt att gräva i den! Bananskal och blast och annat (mestadels) vegetariskt från hushållet.

Komposten är godkänd för animaliskt men i praktiken blir det mest vegetariskt avfall från köket blandat med en del trädgårdsrens.
Så jag gräver ur komposten och fyller ett antal svarta sopsäckar med innehållet. Sköljer rent komposten och flyttar den till en helt ny plats på framsidan. Jag har fnulat länge på en ny bra plats för både komposten och alla olika påsar med jord som jag alltid har hemma. Ett ställe där de inte syns för mycket. Och nu har jag hittat detta ställe! På framsidan - men ej framför köksfönstret! Utan borta i ett hörn vid bilarna. Ett hörn som nu har Thujor på två sidor som ska växa upp högt och skydda för vinden - och samtidigt dölja komposten och säckarna! På den tredje sidan står sedan tidigare min Paradisbuske. Den fick sig en rejäl knäck i vintras av all snö men har återhämtat sig otroligt och växer så det knakar. Och på den fjärde sidan då? Jo, dit flyttade jag min Häggmispel som nu stod tokigt till på sitt gamla ställe (av skäl som jag kanske beskriver en annan gång). Med en liten öppning emellan så hoppas och tror jag att denna hörna kommer att bli riktigt snygg!
Men, tillbaka till komposten och min Magnolia! Med komposten flyttad så kunde jag nu sätta dit Magnolian och faktiskt komma tillbaka till min idé om att ha en liten sittgrupp där i kvällssolen!
Så här blev det - fast jag har satt nät runt också, då jag inte litar på rådjuren! Trist lösning men man vänjer sig vid alla dessa olika nätlösningar. De får vara kvar tills jag känner att den värsta faran är över.
Magnolian trivs än så länge i alla fall för den har redan skjutit nya skott nerifrån. Få se om jag får några blommor till våren...

1 kommentar:

  1. Hej!
    Roligt att du tittat in hos mig och tack för kommentaren. Min kamera är en Nikon D90, jag är väldigt nöjd med den. Hoppas du blir nöjd med din också. Kan man inte bli följare av din blogg?
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera