lördag 10 juli 2010

Rådjuren fejar sina horn - och dödar mitt träd!

På Ölandsåg jag förra året på en minigolfbana väldigt vackra buskar med rosa blad i topparna. De kunde inte svara på vad det var för buskar men jag fotade och fick klippa av en bit att ta med mig hem. Jag tänkte visa den på "min" plantskola och se om de kunde hjälpa mig mer sorten.
Sorten visade sig heta Salix Integra "Hakuro Nishiki". På svenska hittar jag båda namne "Eukalyptusvide" och "Japansk dvärgpil". Hmm, varför så olika namn måntro?
Nåväl, här i STockholm finns de inte som buske utan bara som träd. Det är en ympad variant. Tydligen känslig för vind. Men jag ville så gärna ha en så jag chansade och planterade ett fint exemplar i april. Den våxte och mådde bra. MEN så en mörk natt ca två månader senare så kom mina fiender igen - rådjuren! Dom åt inte upp några kvistar utan hade bara använt stammen för att gnida hornen emot! De fejar sina horn mot allt möjligt som det verkar. För några år sedan fick jag några nyplanterade Thuja Smaragdbuskar ordentligt nermejade. De överlevde men det har tagit några år för dom att hämta sig.
Denna min Salix fick barken avsliten och hade böjts ordentligt i sidled. Jag trodde först den skulle överleva för den vissnade inte ihop med en gång - men efter ca en vecka så vissnade den och gav upp. Den kunde väl inte suga upp vatten ur marken ordentligt. Sedan var det bara att lyfta upp den för alla nybildade små vita rötter hade slitits av.
Trist, trist så jag bestämde mig för att snabbt ersätta den med en ny! Jag vill ha en rosa japan i trädgården. Passade då på att plantera den på ett bättre ställe (=jag hade tänkt om!) och nu fick den bli omlimndad av ett högt nät. Man ser inte så mycket av trädet nu men jag vågar inte chansa på att rådjuren ska komma och lemlesta även detta exemplar. När den väl har rotat sig så orkar den antagligen stå emot rådjuren bättre. Men tills dess....
På bilden ska man kunna se en knäckt gren och det ljusa är där blasten blivit avsliten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar